Založ si blog

Pranie bielizne, čo treba o špine vedieť Perto H+H

Práčovňa Perto H+H www.perto.sk

Špina a textilný materiál

Všetky nežiadúce látky, ktoré sa na textile usadzujú, alebo do textilu prenikajú nazývame špinou. Špina zhoršuje vzhľad bielizne a jej stav po úžitkovej a zdravotnej stránke. Každý druh alebo kus bielizne je zašpinený iným druhom špiny a druh a stupeň zašpinenia je rozmanitý. Preto treba aspoň orientačne poznať z akých súčastí sa špina skladá a ako sa odstraňuje praním.
Špinu v bežnej práčovníckej praxi rozdeľujeme do štyroch základných skupín:

Skupina A: Organické a anorganické látky rozpustné vo vode

1,) cukry, sirupy, škrob, múka a močovina
2,) organické kyseliny, napr. z ovocia
3,) bielkoviny, krv, hlien, hnis
4,) anorganické látky, napr. soli.

Skupina B: Anorganické látky nerozpustné vo vode

1,) cement, omietky, sadza
2,) zemitý materiál – hlina, prach

Skupina C: Nepolárne organické látky nerozpustné vo vode.

1,) minerálne oleje, mazacie vazelíny, vykurovací olej, asfalt, smola
2,) nátery a laky
3,) neutrálne živočíšne a rastlinné tuky.

Skupina D: Organické polárne látky nerozpustné vo vode

1,) mastné kyseliny, ktoré sa vyskytujú v tukoch a iné mastnoty obsiahnuté aj v pote

Okrem týchto zložiek sa v špine pravidelne nachádza aj voda. Zložky špiny zatriedené v skupine A sú vo vode rozpustné a ľahko sa pri praní z bielizne odstraňujú. Pranie je jednoduché a nevyžaduje veľkú pozornosť.

Zložky špiny zo skupiny B sú vo vode nerozpustné. Sú to väčšinou tuhé látky. Pracie prostriedky ich v roztoku dispergujú-rozkladajú. Túto špinu odstraňujeme najmä mechanickým pôsobením.

Zložky skupiny C sú nepolárne organické látky ako petrolej, minerálne oleje, tuky asfalt, decht a pod. Tieto látky sú odolné proti pracím prostriedkom. Mnohé látky, ktoré zapríčiňujú škvrny sa praním neodstránia a odstraňujú sa miestnym detašovaním, no nie vždy úspešne.

Zložky špiny zo skupiny D sú vo vode nerozpustné, sú to polárne organické látky ako mastné kyseliny, rastlinné a živočíšne oleje a tuky. Pôsobením alkálií, ktoré sa nachádzajú v pracích prostriedkoch prechádzajú na látky vo vode rozpustné a tým pádom odpierateľné.

Čo treba vedieť o znečistení?

Pri odstraňovaní nečistoty praním je problematické odstrániť prach, častice pigmentu, sadze, silikáty a oxidy hlinité, pretože sú do veľkej miery nerozpustné
vo vode. Pri ich odstraňovaní hrá významnú rolu tvar a veľkosť častíc. Podľa výskumov, ktoré previedli Gotte/Kling a Mahl (1), je možné pigmenty s časticami menšími ako 0,2 mikrónov odstrániť len veľmi ťažko.

Okrem toho, že špina na povrchu lipne mechanicky, hrajú dôležitú úlohu predovšetkým sorpčné väzby založené na Van der Waalsových a elektrostatických príťažlivých silách (1).
Ak ide o tvar častíc – guľovitý alebo plochý, lístkový – je potrebné prekonať rozdielny odpor pri lipnutí nečistoty. Vzhľadom k väčšiemu povrchu majú nečistoty lístkového tvaru väčšiu styčnú plochu s textilným vláknom so silnejšími absorpčnými schopnosťami ako častice guľovitého tvaru.

Typickým problémom z praxe sú v tejto súvislosti tzv. cementové škvrny, ktoré pozná každá práčovňa. Nepozornosťou, napr. keď je textil potiahnutý po podlahe, sa do spojov vlákien votrú najjemnejšie cementové pigmenty. Ak je ešte k tomu podlaha vlhká, vlákna nasajú pigment veľmi hlboko do spórov, odkiaľ sa ho už v podstate nedá odstrániť. Pigment sa stane súčasťou vlákna a škvrna sa stáva odolnou aj opakovanému silne alkalickému praniu.

Dúfam, že Vám tento blog aspoň s časti pomôže pri Vašich každodenných starostiach prania, žehlenia a spracovania bielizne.

Patrik Halo

Práčovňa Perto H+H

www.perto.sk

Ktorí sme my?

26.10.2012

Na svete existujú ŠTYRI DRUHY ĽUDÍ: – tí, ktorí niečo uskutočňujú – tí, ktorí sa na to pozerajú – tí, ktorí sa čudujú, čo sa stalo – tí, ktorí nevedia, že sa niečo stalo!“

Zefektívniť skladové hospodárstvo

15.10.2012

Tento článok uvádzam pre odbornú verejnosť, ktorá môže javiť záujem o efektívne hospodárenie a úsporu času na pracovisku. Jedná sa o šikovný produkt slovinskej spoločnosti ,ktorá môže ľuďom umožniť znížiť náklady vo firme. Pre dodržanie korektnosti uvádzam celý článok, tak ako bol uverejnený v mesačníku pre hotelierov: Informačné technológie dnes zasahujú [...]

Hotel verzus práčovňa.

10.10.2012

V priebehu niekoľkých rokov sa situácia v hotelierstve posunula míľovými krokmi hlavne vo výstavbe hotelov .Získali sme dostatok ubytovacích kapacít na uspokojenie potenciálnej klientely a prioritou hotelov a gastronomických zariadení je poskytnúť a zabezpečiť klientovi čo najkvalitnejšie služby v oblasti gastronómie, wellness služieb a ubytovania , ktoré v nemalej miere [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Patrik Halo

Práca, zážitky, skúsenosti a zábava.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 45168x
Priemerná čítanosť článkov: 3011x

Autor blogu

Kategórie