Založ si blog

Dezinfekcia rúk, žltačka, kľudne sa tvárme, že sa nás to netýka.

Správa prebehne v mediách a my žijeme ďalej akoby sa nás to netýkalo. A ani netýka, ale iba do tej doby pokiaľ, niekto z nás alebo našej rodiny neskončí v nemocnici. A keď sa tak stane tak iba čakáme ako nás budú liečiť a ako rýchlo sa z toho dostaneme. Lenže to AKO môže byť aj KOĽKO a bude to stáť tento štát, alebo priamo nás obrovské množstvo peňazí. Zatiaľ to nikoho nezaujíma, keďže zdravotníctvo ako sme naučení máme zadarmo.
V horšom prípade sa z infekčných ochorení nemusíme dostať len tak jednoducho. Môžu sa k tomu pridružiť iné, tie nemocničné infekcie, ktoré si na našom oslabenom tele priam zgustnú, aj keď najviac hrozí nákaza tohto typu po operačnom zákroku. Nemocnice sú preplnené týmto druhom infekcií, iba o nich nik nehovorí.
Hlásenia 1,5 % zo všetkých hospitalizovaných sú zavádzajúce a je to číslo, ktoré zodpovedá množstvu osôb, ktoré musia zostať v nemocnici, pretože vznikla ľudovo povedané komplikácia – infekcia alebo povedzme zápal. Proste získali ste infekčné ochorenie v horšom prípade nozokomiálnu-nemocničnú infekciu a preto s najväčšou pravdepodobnosťou budete liečení antibiotikami aby ste sa vyliečili. Koľko tých antibiotík vyberiete závisí od rezistencie daného kmeňa a toho, koľko druhov infekcie ste získali. Príčin prečo ste sa nakazili môže byť mnoho. Iba pre ilustráciu uvádzam, že západné vyspelé spoločnosti, kde je zdravotníctvo na ďaleko vyššej úrovni hlásia 7 až 8% hospitalizácií na ochorenia získané v nemocniciach oproti našim 1,5%. Rozumiete tomu že hlásenia u nás sú tak nízke? Prečo je to tak? Jednoducho. Proste nahlásením by nemocnice stratili kredit a tým pravdepodobne aj dotácie. Ostatné si domyslite samy. Za hospitalizáciu sa nemusíte viniť Vy, zodpovedným môže to byť kľudne aj zdravotnícky personál a ich prístup.
Umývanie a dezinfekcia rúk
a jej dodržiavanie je diskutabilné. Veď si skúste spomenúť či si lekár po tom ako Vás vyšetril niekedy denzifikoval ruky, čoho sa dotýkal?
Až 80% všetkých infekčných ochorení sa prenáša práve rukami. Neskôr budem popisovať informácie z úradu verejného zdravotníctva podrobnejšie.
Nechcem hádzať všetkých do jedného vreca, pretože sa určite nájdu aj Tí zodpovednejší a svedomití pracovníci v zdravotníctve. Mnohí z nich sú len ľudia, ktorí majú záujem pomôcť a robia iba to čo môžu. Veľa krát možno aj chcú byť lepší, ale v konečnom dôsledku ich nikto nepočúva, pretože prednejšie sú iné záujmy. To či sa dajú robiť veci efektívnejšie, lepšie, zodpovednejšie, nieje po dvanásťhodinovej smene otázka na ktorú chcú práve odpovedať, keďže oni riešia to čo ich najviac páli. Kompetencie sú teda inde.
A nakoniec kľučky aj tak chytajú všetci. Takže to tu koluje a koluje už roky. Týmto nechcem stavať naše zdravotníctvo do zlého svetla. Problém nozokomiálnych infekcií je problémom zdravotníctva na celom svete. Akurát sa k nemu snažia postaviť čelom.Chce to viac ako iba hlúpo sa prizerať.

Až sa Vám také niečo nebodaj stane, a to mi môžete veriť budete robiť všetko preto, aby ste sa z nemocnice dostali čo najskôr. A tým úplne všetko myslím úplne všetko a všetci dobre viete na čo narážam.

Nejde tu teda iba o žltačku, to je ochorenie špinavých rúk, je tu a mali by sme sa mať pred ním na pozore. Píšem to preto lebo skepsa, ktorá tu vládne od vládnych inštitúcií až po zdravotnícky personál nemá hraníc a myslím, že je čas aby ľudia reagovali a vyvolali tlak, že nie sme stroje aby sa ku nám takto správali. Riešení je mnoho, iba sa o ne treba zaujímať. Skúste sa pozrieť po prípravkoch alkoholovej dezinfekcie najlepšie s isopropyl alkoholom v ich obsahu. Sú v nemocničných priestoroch k dispozícii? Ak nie tak si ich skúste zadovážiť. Ide predsa o Vaše zdravie.Môžno to vyzerá, že si varím vlastnú polievku. V skutočnosti tí čo ma poznajú mi dajú za pravdu. Prečo?
Jednoducho preto, lebo som sa stal sám obeťou nozokomiálnej nákazy a strávil som v nemocnici dva mesiace so 40 stupňovou teplotou a liečením pomocou všetkých možných druhov antibiotík aby som sa vôbec z toho dostal. Deväť druhov nozokomiálnej infekcie, kde posledná bol kmeň E-colli je hádam dosť veľké číslo na to aby som mohol písať o tom ako mi na zdraví záleží. Pre informáciu E-colli je bacteria nachádzajúca sa v hrubom čreve. Ja som ju mal v kolene spoločne s 8 ďalšími. Keby som sa o to nezaujímal, nikdy by som to nezistil.

„Sme odsúdení žiť a pracovať v kontaminovanom prostredí. Naše okolie odpradávna obklopovali a naďalej budú obklopovať obrovské množstvá najrôznejších mikroorganizmov. Umývanie rúk je najlacnejší a najjednoduchší spôsob ako zamedziť prenosu infekcie.“
Preto dbajte na to!

Dezinfekcia rúk má najväčšie opodstatnenie v nemocničnom prostredí..
Ako sa dordžiava hygiena v nemocnici my nevyriešime. Vy ale môžete byť opatrnejší.

Pokožka rúk je bežne osídlená celým radom mikroorganizmov, ktoré zabezpečujú ochrannú bariéru, brániacu patogénom uplatniť sa a vyvolať ochorenie.
Pokožku osídľuje rezidentná a tranzientná mikroflóra. Rezidentná mikroflóra (trvalá, fixná, koži vlastná) nie je iba na povrchu kože, ale aj v hlbších vrstvách epidermis. Jej zloženie je spravidla konštantné, pokiaľ rovnováhu nenarušia vonkajšie fyzikálne alebo chemické činitele. Najčastejšie ju tvoria koaguláza – negatívne stafylokoky. Rezidentné mikroorganizmy spravidla nie sú pôvodcami infekcie.

Tranzientná mikroflóra (prechodná, prenosná, nálepová). Jej zloženie je odrazom prostredia a charakteru vykonávanej práce. Preto pokožka rúk zdravotníckeho personálu často obsahuje podmienene patogénne ako aj patogénne mikroorganizmy. A toto je dôvod prečo by sme mali byť opatrní.

Laboratórne experimenty ukázali, že viabilita bakteriálneho kmeňa na koži pretrvala viac ako 150 minút – čo je dostatočne dlhý čas na prenos nákazy z pacienta na pacienta, alebo z personálu na pacienta. Tomuto možno predísť správnym umývaním rúk.

Dezinfekcia rúk tu hrá najvýznamnejšiu úlohu.

Pozrime si hlavné faktory, pre ktoré sa nedá dostatočne a natrvalo zaviesť kvalitné umývanie a dezinfekcia rúk v zdravotníckej praxi. Pittet ic rozdelil do troch základných skupín:

A) Všeobecné rizikové faktory pre nedodržanie doporučení pri hygiene rúk v zdravotníctve:
– profesionálny stav (lekári viac ako sestry)
– mužské pohlavie
– práca na jednotkách intenzívnej starostlivosti
– práca počas pracovných dní (viac ako cez víkend)
– nosenie rukavíc
– práce s vysokým rizikom prenosu infekcie
– potreba veľkého počtu umytí rúk za hodinu/smenu

B) Osobné dôvody pre nedodržiavanie doporučení pri hygiene rúk v zdravotníctve:
– dráždenie a suchosť kože
– nedostaok alebo zlá dostupnosť umývadiel
– nedostatok mydiel a papierových uterákov
– nedostatok času
– málo personálu a preplnené oddelenia
– situácia, keď pacient potrebuje urgentné ošetrenie
– opakované umývanie rúk narušuje možnosť komunikácie a zhoršuje vzťahy medzi pacientom a zdavotníkom
– absencia protokolu – pravidiel – postupov pre hygienu rúk
– absencia pozitívneho príkladu od kolegov a nadriadených
– skepsa k tejto problematike
– nesúhlas s doporučeniami
– nedostatok informácií o vedeckých poznatkoch, o vplyve hygieny rúk na prenos infekcií

C) Pocitová – emocionálna bariéra:
– nedostaok motivácie
– chýbanie modelového príkladu
– pocit, že toto nie je priorita na oddelení – v nemocnici
– ak sa neudeľujú sankcie, nie je to príliš dôležité

Z tohto vyplýva, že ak chceme očakávať úspech pri presadzovaní správnych postupov pri hygiene rúk musíme používať moderné postupy jej výkonov, ale aj edukáciu v danej problematike. K tým patrí nielen bežné prednášanie, ale hlavne názorná ukážka a precvičovanie.

To všetko je dávno vymyslené ale nezaujímame sa o to. Existujú bezdotykové dispenzáre Germstar až s chirurgickým účinkom dezinfekcie. Žiaden dotyk jednoducho čistota bez toho aby ste sa niečoho museli dotknúť. Stačí zhliadnuť www.germstar.com aby prišli kompetentní na to že riešenie tu existuje.

Mnohé z testov dokazujú, že ak ruky nie sú viditeľne znečistené, možno na ich dezinfekciu použiť alkoholový dezinfekčný prostriedok bez predchádzajúceho umytia rúk. Ako základné dôvody sa udávajú väčšia rýchlosť účinku a tým potreba kratšieho času na dezinfekciu, zníženie dráždivého účinku a odstránenie práce so zle vysušenými rukami.
Mnohé sledovania potvrdili publikovanú tézu, že dezinfekcia rúk alkoholovým prípravkom môže byť výhodnejšia ako tradičná dezinfekcia rúk dezinfekčným mydlom a vodou. Trvá kratšie, alkohol pôsobí rýchlejšie a kožné dráždenie je pozorované zriedkavejšie. Toto by tiež mohla byť motivácia k zlepšeniu compliance zdravotníckych pracovníkov k hygiene rúk.

Mnoho a mnoho iných článkov dokazuje, že riešenie tu existuje, že je spôsob ako urobiť aj to naše zdravie bezpečnejším. Nechcem a neprajem nikomu aby musel podstúpiť moju skúsenosť. Tento blog je tu pre všetkých tých, ktorým na svojom zdraví a zdraví svojej rodiny záleží.
Budte opatrní a kontrolujte dianie okolo Vás….

Patrik Halo
MEDECO s.r.o.

Ktorí sme my?

26.10.2012

Na svete existujú ŠTYRI DRUHY ĽUDÍ: – tí, ktorí niečo uskutočňujú – tí, ktorí sa na to pozerajú – tí, ktorí sa čudujú, čo sa stalo – tí, ktorí nevedia, že sa niečo stalo!“

Zefektívniť skladové hospodárstvo

15.10.2012

Tento článok uvádzam pre odbornú verejnosť, ktorá môže javiť záujem o efektívne hospodárenie a úsporu času na pracovisku. Jedná sa o šikovný produkt slovinskej spoločnosti ,ktorá môže ľuďom umožniť znížiť náklady vo firme. Pre dodržanie korektnosti uvádzam celý článok, tak ako bol uverejnený v mesačníku pre hotelierov: Informačné technológie dnes zasahujú [...]

Hotel verzus práčovňa.

10.10.2012

V priebehu niekoľkých rokov sa situácia v hotelierstve posunula míľovými krokmi hlavne vo výstavbe hotelov .Získali sme dostatok ubytovacích kapacít na uspokojenie potenciálnej klientely a prioritou hotelov a gastronomických zariadení je poskytnúť a zabezpečiť klientovi čo najkvalitnejšie služby v oblasti gastronómie, wellness služieb a ubytovania , ktoré v nemalej miere [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Patrik Halo

Práca, zážitky, skúsenosti a zábava.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 45194x
Priemerná čítanosť článkov: 3013x

Autor blogu

Kategórie