Založ si blog

Zefektívniť skladové hospodárstvo

Tento článok uvádzam pre odbornú verejnosť, ktorá môže javiť záujem o efektívne hospodárenie a úsporu času na pracovisku. Jedná sa o šikovný produkt slovinskej spoločnosti ,ktorá môže ľuďom umožniť znížiť náklady vo firme. Pre dodržanie korektnosti uvádzam celý článok, tak ako bol uverejnený v mesačníku pre hotelierov:
Informačné technológie dnes zasahujú prakticky do všetkých oblastí ľudského života, segment HoRe-Ca nevynímajúc. Kým pred desiatimi rokmi sa komunikácia v rámci dodávateľsko-odberateľských vzťahov realizovala faxom prípadne telefónom a údaje z dodacích listov sa ručne„nahadzovali“ priamo do softvéru skladového hospodárstva, dnes je situácia, pochopiteľne, iná.
Diera na trhu
Na trhu nájdeme množstvo systémov a softvérov, ktoré dokážu zvýšiť úroveň komunikačných kanálov. Najznámejší prostriedok na výmenu dát medzi dodávateľmi a odberateľmi je výmena dát elektronickou formou tzv. EDI (Electronic Data Interchanged). Je to elektronická výmena dokumentov vo forme elektronických správ, ktoré sú dopredu definované a majú štruktúru podľa dohodnutého štandardu. Túto formu využívajú najmä veľké spoločnosti, ktoré denne vystavujú a prijímajú stovky až tisíce faktúr. Samozrejmosťou je tiež výmena dát medzi spoločnosťami. Chýbajúci softvér Ak sa však pozrieme priamo na segment hotelierstva a gastronómie,nenájdeme žiaden prostriedok nepriamej komunikácie medzi dodávateľmi a odberateľmi. Na slovenskom trhu zatiaľ nie je dostupný softvér prípadne program, ktorý by zjednodušil prácu pri prijímaní tovaru na prevádzku, a tým eliminoval chybovosť pri nahadzovaní položiek. Bežnou praxou je, že do skladového hospodárstva hotela alebo reštaurácie zodpovedná osoba ručne zadáva potrebné údaje z dodacích listov a faktúr. Je to zdĺhavý proces a z pohľadu ľudských zdrojov pomerne nákladný. Nezanedbateľná je aj chybovosť. Riešením tejto situácie je zavedenie systému, ktorý by dokázal načítať obsah dát priamo z dodacieho listu, prípadne faktúry a priamo ho implementovať do príslušného skladového systému v danej prevádzke. Avšak existujúci QR kód nemá takú dátovú kapacitu a implementačné možnosti. Bolo preto potrebné vyvinúť nový kód.
Zázračný kód
Priekopníkom v tejto oblasti je spoločnosť Absolute Read, ktorá takýto kód vyvinula a pred troma rokmi implementovala do prevádzok v Slovinsku. Podľa majiteľa spoločnosti Absolute Read Slovinsko, Maceka Marleyho, v súčasnoti prebieha implementácia Absolute Read (AR) kódu už aj na Slovensku vo vybraných IT spoločnostiach. AR predstavuje nový štandard pre identifikáciu a prenos dokumentov už v rámci implementovaného hotelového a reštauračného systému. Jeho pevnou súčasťou je nainštalovaný modul skladové hospodárstvo, ktorý zaručuje spoľahlivosť a účelnosť nového systému. „Podstatou systému je vyhotoviť na každý dokument v obehu jedinečný kód, ktorý obsahuje všetky informácie uvedené v dokumente. Dokument sa potom už ručne ďalej nespracováva, ale priamo naskenuje do informačného systému, ktorý kód rozpozná,“ dodáva Macek Marley. Štruktúra AR kódu je koncipovaná a chránená tak, že aj pri väčšom poškodení snímacie zariadenie dokáže dokument identifikovať.
Efektivita je prvoradá.
Zapojením moderných technológií do systému skladového hospodárstva hotelových a reštauračných prevádzok vzniká priestor na prehľadnejšie naskladňovanie surovín a s tým spojené prehľadnejšie vyhodnocovanie údajov, prakticky nulová chybovosť a značná úspora času. „To čo zadávalo do systému neraz celé oddelenie, dnes robí jediná osoba za zlomok času a peňazí,“ hovorí M. Marley. Nevyhnutná je pritom účasť samotných dodávateľov, ktorí by mali poskytnúť pridanú hodnotu, a tým uľahčiť konečným zákazníkom prácu v skladovom hospodárstve.

www.absoluteread.sk

Ktorí sme my?

26.10.2012

Na svete existujú ŠTYRI DRUHY ĽUDÍ: – tí, ktorí niečo uskutočňujú – tí, ktorí sa na to pozerajú – tí, ktorí sa čudujú, čo sa stalo – tí, ktorí nevedia, že sa niečo stalo!“

Hotel verzus práčovňa.

10.10.2012

V priebehu niekoľkých rokov sa situácia v hotelierstve posunula míľovými krokmi hlavne vo výstavbe hotelov .Získali sme dostatok ubytovacích kapacít na uspokojenie potenciálnej klientely a prioritou hotelov a gastronomických zariadení je poskytnúť a zabezpečiť klientovi čo najkvalitnejšie služby v oblasti gastronómie, wellness služieb a ubytovania , ktoré v nemalej miere [...]

Aikido, stačí naozaj len pevné odhodlanie?

03.10.2012

Nerád by som Aikido nazval športom ,a preto nebudem hovoriť o športe. Z môjho pohľadu je to zoskupenie filozofie a štýl myslenia jednotlivca, pretvorenie myšlienok do pohybu cez litre potu, naučiť sa v živote byť na kolenách a znovu vstať, stať sa súčasťou niečoho magického aby som spoznával hranice svojich možností a nikdy neprestať. Tento článok má byt akýsi návod [...]

dennik N versus Smer

Na 'smerákov' sa z podcastu Denníka N valila spŕška nadávok. Takto zmier nevyzerá, ohradili sa. Šéfredaktor sa bráni, že to bola satira

16.06.2024 15:39

Po množstve nadávok, ktoré zazneli z mediálneho podcastu na členov strany Smer sa smeráci pýtajú, či takto má vyzerať zmierenie.

vojna na Ukrajine, mierový summit vo Švajčiarsku, Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj získal 85 podpisov pod deklaráciu z mierového summitu. Viaceré veľké krajiny sa nepripojili

16.06.2024 14:43

Účastníci prvého summitu o mieri na Ukrajine vyzvali na návrat detí deportovaných Ruskom a na zapojenie "všetkých strán" do mierového procesu.

SR prezident Pellegrini inaugurácia BAX

Pellegrini: Chcem byť silnou hlavou štátu, využijem svoje politické skúsenosti

16.06.2024 14:07

Nový prezident Peter Pellegrini považuje za svoju výhodu skutočnosť, že ako prvý politik v novodobej histórii zastával všetky tri najvyššie politické funkcie.

varechovy protest, protest proti interrupciam, umele prerusenie tehotenstva, interrupcie,

Interrupcií je na Slovensku najmenej za tri dekády. Ministerka zdravotníctva zvažuje schválenie interrupčnej tabletky

16.06.2024 12:35

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková si nechá v otázke interrupčnej tabletky poradiť od koaličných partnerov.

Patrik Halo

Práca, zážitky, skúsenosti a zábava.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 45449x
Priemerná čítanosť článkov: 3030x

Autor blogu

Kategórie